De Erfenis Maurits Cohen

De Erfenis Maurits Cohen
  • Nieuw
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs/st.: € 24,95 24.95
quantity stuk(s)
Zet op wensenlijst
Beoordeling: 0
Artikelcode: DF2D-249F6_20230605102056

Beschrijving

De titel van dit tweetalige boek ‘De Erfenis’, verwijst naar het enig tastbare bezit van de familie van Maurits Cohen. Het betreft onder meer een bundel authentieke brieven uit 1942-43 van de grootouders, ouders en twee broers van de schrijver. Het merendeel geschreven in en naar de gevangenis (o.a. het Oranjehotel) en concentratiekamp Westerbork. Hij ervaart deze brieven als ‘van onschatbare waarde’. Een pijnlijk bezit.

De schrijver (1934) voelt anno 2023 de vrijheid zijn Franse en Nederlandse familieleden te vertellen wat er gebeurd is in zijn kinderjaren en daarna. ‘De Erfenis’ is een autobiografisch verslag van een door het verlies van zijn vermoorde familie getraumatiseerd Joods kind. Mautje.

Zonder dat Maurits kinderen het zich bewust zijn, wordt door hun toedoen een nieuwe periode ingeluid, waar de donkerte van de rouw zwicht voor het licht van hun aanwezigheid. Daarmee begint voor Maurits, ruim tien jaar na de oorlog, de bevrijding van het verlaten kind dat hij was. Cohen krijgt vijf kinderen, acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen en zij vormen samen met hun partners een forse familie.

Het boek beschrijft hoe het kind Mautje opgejaagd wordt door de Nazi’s en meer dan 13 maal ervaart hoe zijn leven wordt gered door het Nederlandse Verzet en Onderduikverleners. Samen met anderen werkt hij momenteel aan een zogenoemd ‘Nationaal Dankteken’ jegens de vele redders in Nederland. Het wordt onderdeel van het nieuwe Holocaust Museum en toegankelijk in het eerste kwartaal 2024.

Ingebed in zijn familie, is Mautje een gelukkig mens geworden.

Een boek over allesomvattend verlies, maar vooral over liefde en hoop, en een nieuw begin.

Auteur: Maurits Cohen
Formaat 17 x 24 cm
Omvang 192 pagina’s gebonden
ISBN 978-90-77285-61-9

 

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein