De Allesvreter, prentenboek van Nanne Wilders

Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs/st.: € 9,95 9.95
quantity stuk(s)
Zet op wensenlijst

Beschrijving

Hoofdpersonen Jeroen en Toma beleven in de klas een spannend avontuur met ‘De Allesvreter’; een tot monster omgebouwde stofzuiger. Aangezien het verhaal over een werkles in de kleuterklas gaat is het boek zeer geschikt om te gebruiken als voorbereiding op deze les. In het verhaal speelt stagiaire Nienke bovendien een rol die het verhaal voor stagiaires zeer herkenbaar maakt.

In 2001 verscheen Dozenmonsters, een prentenboek voor kleuters, ook naar een idee van en getekend door Nanne Wilders. Veel kinderen leefden mee met het avontuur van Jeroen en Toma, die ook in ‘De Allesvreter’ de hoofdpersonen zijn.

Het verhaal
In de klas van Jeroen en Toma blijkt een nieuwe ‘juf’ te zijn: Nienke. Ze zit zelf nog op school en wil leren hoe ze een ‘juf’ wordt. Meester Christiaan legt uit dat de kinderen haar maar moeten helpen als ze iets niet weet. Nienke vraagt in de kring aan de kinderen wat ze vandaag moeten doen. Deze vraag kunnen de kinderen zo beantwoorden, namelijk: namen oplezen, zingen, werken, melk drinken en iets eten. De eerste twee taken leveren geen problemen op, maar dan ‘werken’, wat is dat? Nienke loopt de klas uit en komt even later terug met schoonmaakspullen uit de keuken en het werkhok. ‘Zo, nou kunnen jullie werken!’ zegt ze. De kinderen beginnen hard te lachen. Wat een domme juf, ze weet niet eens wat werken is. Die denkt dat ‘werken’ schoonmaken is! Dus leggen de kinderen de nieuwe juf uit wat ‘werken’is: ‘Eerst moet je een verhaal vertellen en dan gaan wij daarover tekenen, kleien, knippen of plakken en daarover spelen in de bouw- of poppenhoek.’ Dat is ‘werken’. Dan verschijnt ‘De Allesvreter’ op het toneel. Een stofzuiger die juf Nienke ombouwt tot een monster dat altijd honger heeft en alles opeet wat hij ziet. De klas beleeft met ‘De Allesvreter’ een spannend avontuur dat de kinderen genoeg inspiratie geeft om over te ‘werken’.

Het verhaal sluit aan bij de belangstelling die veel jonge kinderen hebben voor enge monsters (techniek) en stofzuigers. Het verhaal heeft bovendien parallellen met het sprookje van Roodkapje en de Boze Wolf. ‘De Allesvreter’ eet dingen op die niet opgegeten horen te worden. Aan het eind van het verhaal wanneer het monster moe is en slaapt, wordt zijn buik opengeknipt om de verdwenen spullen terug te krijgen.

ISBN 90-77285-06-7
32 kleuren pagina’s in harde kaft

Nanne Wilders was als docent tekenen verbonden aan de Marnix Academie, Lerarenopleiding basisonderwijs in Utrecht van 1972 tot 2000. Zij publiceerde eerder:* Handstandjes. Hand- en vingerspelletjes voor peuters. Intro 1985 ISBN 9026618131.

Verder met Nederlands. Methode Nederlands voor allochtonen. Sac Utrecht (Illustraties)
Zoveel kinderen, zoveel beelden. Werklessen voor kleuters. Skva Amsterdam ISBN 9071661113 (Tekst en illustraties).
Moet je doen. Methode tekenen voor het basisonderwijs van groep 1 t/m 8 Meulenhoff Educatief 1998 ISBN 9028034145 (Coördinatie en gedeeltelijk tekst en illustraties)
Dozenmonsters. Prentenboek voor kleuters Holkema en Warendorf 2001 ISBN 9026993498.

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein